Cykling Liege-Bastogne-Liege

Cykling Liege-Bastogne-Liege

cykel-blogg

Till bloggen

 

Liege-Bastogne-Liege


Alejandro Valverde vann igen och gör en historisk dubbelvinst under en vecka. Segraren från Fleche Wallonne gjorde ett mycket starkt och smart lopp.


Valverde

 

Första riktiga utbrytningen gjordes av Steffen Wesemann från T-Mobile men han nåddes av klungen med cirka 8 mil kvar.


I den branta stigningen La Redoute med km kvar, drogs klungan av Paolo Bettini, Quick Step, med bland andra Danilo Di Luca från Liquigas, Valverde och Ivan Basso som visade bra Giro-form, i släptåg.


Med cirka 29 km kvar drog Michael Boogeerd från Rabobank tillsammans med Caisse d'Epargne-cyklisten Joaquin Rodriguez och ledde med 40 sekunder för en grupp med bland andra Frank Schlek, Valverde, Bettini, Vinokourov, Manuel Sanches, Damiano Cunego från Lampre och Gilberto Simoni


Paolo Bettini drog ifrån klungan tillsammans med Valverde och jagade tätduon, men nåddes snart upp igen av den efterföljande gruppen. Den lovande Andrey Kashechkin från Liberty Seguros gjorde ett nytt ryck tillsammans med Di Luca och efter ett tag var Boogeerd och Rodriguez inhämtade.


Med 1 km kvar försökte Basso och Sinkevitz dra ifrån med Boogerd och Valverde bakom som han ifatt. Basso gjorde ett försök att dra och även Schlek och Boogeerd. Och Basso igen.


Men Alejandro Valverde var starkast i spurten och vann andra klassikern i rad. 2002 års segrare Paolo Bettini kom i mål strax efter som god tvåa och på tredjeplats kom Damiano Cunego som gjorde ett bra lopp om som verkar vara i bra form för Girot, precis som Basso.

Alejandro Valverde blev den förste spanjoren som vinner Liege-Bastogne-Liege och en av få överhuvudtaget att dubblera en vinst här med Fleche Wallonne. En cyklist att räkna med i etapper på Tour de France och en möjlig framtida utmanare på hela Touren.

 

 

 

Danne | Kontakt Danne | ©2005 Danne