Cykling

Det här min sajt om cykling och cykelsport. Från den här sidan kan man söka vidare in till information om cykling och det mesta runt cykel och tillbehör. Här kommer jag skriva löpande om de tävlingar som jag tycker är intressanta. Dels vårklassikerna, t ex Paris-Roubaix som jag jag följer och skriver reflektioner kring. Dels kommer jag följa ”Les Grand Tours”, Tour de France, Giro d’Italia och Vueltan, och skriva om cyklister och de olika cykel-etapperna. Jag har även en cykel-blogg som jag kallar Roubaix Revisited där jag kommenterar händelser och lifestyle kring cykling.

Pegoretti

Om cykling

Det är fantastiskt att ta sin cykel och bara dra iväg. Ibland på en noga utvald och förberedd tur som kan innebära utmaningar. Eller så sticker man bara utan plan. Cykling kan ge en en känsla av att vara en upptäcktsresande som hittar nya miljöer och som för en till trakter där man aldrig har varit tidigare. Att sitta ensam på sin cykel ger en meditativ upplevelse där man kommer in i sitt tempo, fokuserar, tar intryck av det man ser omkring sig och släpper allt annat som är oväsentligt just då. Cykling är en träningsform som ger kondition, mental avkoppling och en frihetskänsla i en ovanlig kombination. Man kan börja på den plats man står på och sätta igång direkt.

Colnago lugs En annan aspekt på cykling är den estetiska. Cykling är ju en analog teknik där mekaniska komponenter driver en framåt i hög fart. Men tillverkningen av cyklar är hos många tillverkare en state-of-the-art-process där olika material och formas och blandas. Ofta med en fin design som inte står i motsats till funktionen. Men det är klart att vissa fabrikat fokuserar mer på form än andra. Det går väl inte att jämföra en skönt formgiven grupp från Campagnolo med en från Shimano. Eller en producent med en tradition som Pinarello med andra extremt funktionsorienterade tillverkare vilka i och för sig kan ha sin attraktion. Mavic

Cykelsport på elitnivå är också spännande att följa och titta på. Vetskapen om den otroliga träning som cyklisterna lägger ned för att nå dit de är. Den taktik och det lagspel som krävs för att nå framgångar i cykel-loppen. Just att tolka och följa lagens strategi och taktiska dispositionen under loppen ger en dimension till cykling som få andra sporter kan mäta sig med enligt min uppfattning. Sedan har många lag cyklister med en mycket hög star quality. Stjärnor som har en skön stil och är mediala men som även kan vara lite kaxiga och gå sin egen väg, Det är inga problem för mig. Och visst händer det skandaler med stjärnor som röjer hårt på olika sätt privat men det får man också ta. Däremot är det helt oacceptabelt med dopingproblemet som nu har nått en omöjlig nivå. Det är ju tyvärr uppenbart att flertalet av toppcyklisterna under t ex 90-talet dopade sig. Det är möjligt att Lance Armstrong inte gjorde det, det är i alla fall inte bevisat. Men listan på övriga vinnare från storloppen och OS, Ulrich, Riis, Garzelli, Heras, Hamilton m fl kantas ju av fuskare. Och förra året Floyd Landis och i år Alexandre Vinokourov i Tour de France. Nu återstår bara att rensa bort dessa fuskare och börja lite från början. Detta kommer påverkas av att intresset från sponsorer kommer minska och därmed pengarna som finns i omlopp i branschen, Men det finns ändå lite av Formel 1-glamour kring vissa av lagen och vissa till synes schyssta cyklister. Cyklister som Tom Boonen, Paolo Savoldelli, Filippe Pozzato, Danilo Di Luca och Paolo Bettini har både förmåga och stil.

Så oavsett om cykling handlar om Bianchiträning, avkoppling, teknik, design eller att följa cykelkändisarnas lifestyle så tror jag att det finns något för de flesta i att fördjupa sig lite i cykelvärlden. Att få ut lite mer av cyklingen än att bara betrakta cykeln som ett transportredskap. Sedan behöver man ju inte vara en nörd som är fängslad av alla moment inom cykling och följer alla resultat och tävlingar. Det handlar ju om att ha kul.
Cervelo