Sidi

Här ska jag skriva om skor från Sidi bland an

Slipstream

David Millar
David Zabriskie
Christian Vandevelde
Tom Danielson
Julian Dean
Magnus Backstedt
Christophe Laurent
Tyler Farrar
Huub Duyn
Martijn Maaskant Daniel Martin
Trent Lowe
Danny Pate
Jason Donald
Pat McCarty
Chris Sutton
Kilian Patour
Lucas Euser
Steven Cozza
Timmy Duggan
Mike Friedman
Will Frischkorn
Tom Peterson
Ryder Hesjedal

Dagbok

2007-07-25

Högfors – Norberg – Västanfors – Ängelsberg – Högfors

52 km

2007-07-22

Högfors – Karbenning – Krylbo – Folkärna – Grytnäs – Avesta – Sjulsbo – Kärrgruvan

89 km

2007-07-18

Högfors – Norberg – Västanfors – Ängelsberg – Högfors

52 km

2007-07-14

Högfors – Norberg – Västanfors – Ängelsberg – Högfors

52 km

2007-07-12

Högfors – Karbenning – Krylbo – Folkärna – By – Storbyn – By – Folkärna

70 km

2007-07-10

HögforsKarbenning – Krylbo – Folkärna – By – Näs – Färjan – Hovnäs – By

83 km

Barloworld

Barloworld är ett lag som är registrerat England och som grundades 2003. Basen är idag i Italien efter att från början ha varit i Syd-Afrika. Laget är inte med i ProTour men får wild card till tävlingar som t ex årets Tour de France. Sponsor är en konsult med inriktning på varumärkesfrågor.

De har en bra sprinter i Robert Hunter som vunnit etapper på Vueltan och som kom till laget inför 2007 från nedlagda Phonak. Han blev tvåa i sprinttävlingen i Touren 2007. Geraint Thomas kommer från banvärlden, där han bland annat tog guld i VM 2007. Han var den yngste deltagaren under Tour de France 2007.

Mauricio Soler vann en tuff etapp i  Tour de France 2007 och fick till slut den prickiga bergatröjan. Fabrizio Guidi som inte är med i Touren är en veteran som har vunnit etapper i Girot och Vueltan.

Barloworld kör med ramar från Cannondale och Campagnolo-bestyckning.

Lagets hemsida…

Agritubel

Agritubel grundades 2005 med en producent av utrustning för jordbruk som sponsor. Laget är inte med i ProTour men får wild card till många tävlingar, till exempel Tour de France.

Laget har en potentiell etappvinnare i Juan Miguel Mercado som vann en etapp på Touren förra året och som har vunnit en tidigare med Quick Step också.  Man har en ung klättrare i Moises Duenas Nevado.

Agritubel kör med cyklar från MBK med Shimano-komponenter.

http://www.agritubel-cycling.com/

Tom Boonen

Tom Boonen föddes 1980 i Mol i Belgien. Elvis of cycling som han kallas är en framför allt en specialist på endagarslopp och klassiker.

Tinkoff Credit Systems

Tinkoff är ett nytt lag med bas i Italien. Laget startades av den färgstarke affärsmannen Oleg Tinkoff 2006.

Oleg Tinkoff har byggt upp sin förmögenhet på en restaurangkedja i Ryssland och även ölbryggeri och bestämde sig för att starta ett team. Med hjälp av cyklisten Vjatjeslav Ekimov byggde han själv upp sin fysik på ett par månader för att själv kunna börja köra med laget. Minst sagt ovanligt för en ägare och finansiär.

Laget värvade doping-värstingar som Tyler Hamilton, Danilo Hondo och Jörg Jaksche som frontfigurer. Men inför Girot ändrade Tinkoff sig och ställde dessa åt sidan.

Laget byggdes från början med unga ryska cyklister och en hel del av dessa är fortfarande kvar i laget. Salvatore ”Toto” Comesso är en skön gammal åkare som är med. Mikhail Ignatiev är en ung lovande cyklist som vann guld på bana i OS i Aten.

I Giro d’Italia 2007 gjorde cyklister från Tinkoff många fina utbrytningar och laget fick mycket utrymme i media.

Ett coolt lag som dessutom använder ramar från Colnago och komponenter från Campagnolo. Oleg Tinkoff har stil och passion.

Lagets webbplats…

Cykelmedia

Olika intressanta media inom cykling:

Cyclingnews.com

CycleSport Magazine

Cycling.it

Cyclingforums

Procycling

Cyclesport.se

Kadens

Velo

Eurosport cykling

Pez cykling news

Bikecafe

Danska TV2

Cannondale

En amerikansk tillverkare som är ledande inom MTB.

Liquigas med vinnaren i Girot Danilo Di Luca kör numera med Cannondale. Även Barloworld har valt dessa ramar.

http://www.cannondale.com/

Cykel-lankar

Tour de France

Giro d’Italia

La Vuelta

Cykelcity

Cyclecomponents

Cykellabbet

Cycling Hall of Fame

France-cyclisme Segrar för cyklister genom tiderna

Norbergs CK

Wilier Triestina

Ett gammalt fint fabrikat som grundades redan 1906 av Pietro Dal Molin i Bassano i Italien. Hans son grundade firman med det nuvarande varumärket 1945 när man återuppbyggde verksamheten efter kriget. Man startade ett team med Giordano Cottur i spetsen som tävlade mot Coppi och Bartali.

1947 värvade man Fiorenzo Magni till laget som blev en stor stjärna i klass med de två nämnda. Han vann bl a Girot 1948 och laget fick en stor framgång 1950 när Ferdi Kubler vann Touren.

Företaget drabbades av Italiens högkonjunktur under 50-talet då folk slutade köpa cyklar och blev tvunget att lägga ned verksamheten. Den återuppstod 1969 när ett par börder köpte varumärket och startade produktion på nytt.

Idag är man leverantör till Lampre.

http://www.wilier.it/

Vittoria

Vittoria gör däck.

http://www.vittoria.com/

Unibet.com

Unibet.com är ett nytt lag som bråkar med arrangörer i alla tävlingar om att få vara med. Problemet är att de har ett spelföretag i namnet. Kan bli intressanta om allt löser sig.

Baden Cooke har kört ett tag för dem och inför 2007 har man raggat över svenske Gustav Larsson och Victor Hugo Pena.

Lagets webbplats…

Time

Time grundades av Roland Cattin i Nevers i Belgien, 1986. Man började tillverka skor och pedaler efter patent som man tog över från Jean Beyl. Framför allt pedalerna var oerhört hitech, då på 80-talet.

Företaget fick en boom i och med Jeannie Llongos och Pedro Delgados segrar på Touren 1988 (Pedro körde för övrigt med Pinarello-ram och Campagnolo-komponenter vilket väl också bidrog till segern).

Per 2005 har man haft Time som pedaler på 10 mästares cyklar.

Man fortsatte utveckla pedalerna men tog även klivet till ramar och gafflar på 90-talet med högt utvecklade processer för att blanda material som carbon, kevlar mm som grund för produkten.

Ett lag kör nu med ramar och pedaler från Time. Det är Bouygues Telecom, med bl a Thomas Voeckler.

http://www.time-sport.com/

T-Mobile

T-Mobile hette tidigare Telekom från och med 1991. Laget hade stora framgångar i Touren med Zabel, Riis och Ullrich. I dagens ljus kan man konstatera att framgångarna stöttades av en gedigen doping.

Efter allt strul med Ullrich 2006 och förlust av Vinokourov och Klöden ser det tungt ut för laget. Men man kör på och har rekryterat Axel Merckx från det nedlagda Phonak.

Michael Rogers är en utmanare på touren och Mark Cavendish är en mycket intressant ung sprinter.

T-Mobile kör med Giant-cyklar och Shimano.

Lagets webbplats…

Shimano

Växlar som vissa väljer att använda. Men allt färre lag i ProTour.

http://cycle.shimano-eu.com/

Selle Italia

Selle Italia gör sadlar.

http://www.selleitalia.com/

Scott

Trist tillverkare. Mest kända för sina MTB.

Sponsrar laget Saunier Duval-Prodir med åkare som Gilberto Simoni och David Millar.

http://www.scottusa.com/

Saunier Duval

Saunier Duval har funnits sedan 2004 då man hade klassiker-stjärnan Andrea Tafi i stallet.

2006 signade man Gilberto Simoni. Han har vunnit Girot 2001 och 2003 och dessutom kommit tvåa 2005 och trea 1999, 2000 och 2004. Ett bra track-reckord även om han kom precis utanför pallen 2007. Det blir han som får bära laget.

David Millar har en skön badguy-kvalitet och han kommer tillbaka från sin avstängning under året. En bra tempoåkare. Men han försvinner till det nya laget Slipstream till säsongen 2008.

Iban Mayo är ett nyförvärv som kan vinna etapper i bergen. Han blev dock tagen för doping under årets Tour de France och kommer antagligen sparkas ur laget.

Laget kör med Scott-ramar och använder som enda lag komponenter från SRAM.

Lagets webbplats…

Robbie McEwen

Robbie McEwen är en cyklist som föddes 1972 i Brisbane, Queensland, Australien. Han räknas som än av världens bästa sprinters.

McEwen kör för laget Predictor-Lotto. Han började med landsvägscykling 1990 efter att tidigare ha kört BMX. Under de senaste åren har McEwen varit en av de absolut starkaste spurtarna i världen.

Han kör ofta ensam från sitt lag på slutet av tävlingar och hänger med i det tempo som de starkare lagen drar upp. Sedan är han den vassaste när det avgörs de sista metrarna innan mållinjen. McEwen har en enorm känsla för när han ska sätta in attacken innan mål.

Robbie McEwen har vunnit den gröna tröjan i Tour de France tre gånger, 2002, 04 och 06 och har vunnit elva etapper t o m 2006. McEwen hade även elva vunna etapper i Girot t o m 2006. Nu har han vunnit ytterligare en på etapp 2 i Girot 2007 och det kan bli fler.

Ridley

Ridley är ett ganska tråkigt varumärke tycker jag.

Men när Predictor-Lotto använder Ridley-ramar kan det inte vara helt galet. När Robbie McEwen kör kommer det i och för sig gå bra oavsett utrustning. Och man har ju dessutom Campagnolo-gruppon.

http://www.ridley-bikes.com/

Rabobank

Startades 1984 som Kwantum och har under åren hetat t ex WordPerfect och Novell innan man 1996 blev Rabobank.

I laget har det ingått flera cyklister med tidigare stora framgångar framför allt i klassikerna. T ex Erik Dekker och Michael Boogerd som har varit trogna laget i många år. Dekker är nu lagledare och Boogerd har aviserat att han lägger av inför 2008.

Däremot så finns superstjärnan och trefaldige världsmästaren Oscar Freire med som kan ta etapper i Touren och vinna vårklassiker vilket han visade med sin andra seger i Milan-San Remo.

Michael Rasmussen som nu har sparkats ur laget har vunnit den prickiga bergströjan i TdF. Han missade ju pallen i totalen 2005 efter en helt galet misslyckad körningen i avslutningstempot. Han ramlade flera gånger och var helt slut. I Touren 2007 ledde Rasmussen tävlingen under ett antal etapper tills han alltså avskedades i Pyreneerna för att ha ljugit angående var han har befunnit sig under träning.

Juan Antonia Flecha är en duktig endagsåkare, som bl a kom trea i Paris-Roubaix 2005. Denis Menchov vann Vueltan 2005 när Heras blev diskad och kan göra bra ifrån sig i etapploppen. Leon van Bon är ett bra nyförvärv. Thomas Dekker är en ung och kommande åkare.

Även om dressen är anskrämlig så har man åtminstone schyssta Colnago-cyklar om än med Shimano-bestyckning.

Lagets webbplats…

Quick Step

Quick Step är ett av världens mest meriterade lag när det gäller endagarslopp. Man grundades 1994 som Mapei, och hade storstjärnor som Johan Museeuw, Michele Bartoli, Tony Rominger, Andrea Tafi och Tom Steels som vann det mesta. Laget rankades som etta av UCI 1994-2000 och 2002.

Nu finansieras man av parkettgolvsfabrikanten QuickStep och madrassföretaget Energetic.

Några av de bästa och coolaste åkerna idag kör för QuickStep, t ex 2005 års världsmästare Tom Boonen som några kallar the Elvis of cycling. Han hade en otrolig säsong 2006 med många segrar bl a Ronde van Vlaanderen precis som 2005 då han också vann Paris-Roubaix. Nu vann han också den gröna tröjan i Tour de France 2007 på ett övertygande vis.

Och för att inte tala om den regerande världsmästaren och olympiamästaren Paolo Bettini. En ständig fighter som på 2000-talet även har två segrar i Liege-Bastogne-Liege och en i Milan-San Remo, plus massor av etappsegrar i Girot, Touren och Vueltan.

Man värvade också Peter van Petegem från Predictor-Lotto. Med två segrar och lika många pallplatser i Ronde van Vlaanderen och en seger och en pallplats i Paris-Roubaix vet han hur man gör. Men nu har han bestämt sig för att lägga av efter säsongen.
Matteo Tosatto vet hur man vinner etapper och Gert Steegmans är en lovande sprinter som har vunnit en etapp i Tour de France 2007.

Quick Step använde tidigare ramar, pedaler mm från den kompetente tillverkaren Time men har nu någon specialtillverkning. Till det kör man med Campagnolo.

Lagets webbplats…

Predictor-Lotto

Laget har varit med sedan 1985, alltid med Lotto som en del av namnet i olika kombinationer. Senast med vitaminpillerföretaget Davitamon (vilket ju kunde passa i cykelsporten med sin tradition av tablettintag). 2007 bytte laget namn till Predictor-Lotto i samarbete med ett hälsoföretag.

Lotto har alltid varit ett starkt lag framför allt i klassikerna. Nu är laget fullt med stjärnor. Robbie McEwen som är världens främste sprinter med gröna TdF-tröjan i bagaget från 2006 och Cadel Evans som blir en utmanare på Touren. 2007 blev han till sist tvåa i tävlingen.

Andra namn är Chris Horner och gamle hjälten Tom Steels. Inför 2007 har Predictor-Lotto bland annat förvärvat Dario Cioni från Liquigas. Ett starkt lag.

Predictor-Lotto använder Ridley-ramar och Campagnolo.

Lagets webbplats…

Pegoretti

Pegoretti är fina individuellt byggda cyklar.

http://www.pegoretticicli.com/

Paolo Bettini

Paolo Bettini är en cyklist som föddes 1974 i trakten av Livorno i Toscana.

Bettini blev proffs 1997 och körde i början av karriären för det starka Mapei, där hans roll var att hjälpa Michele Bartoli. Bettini var så bra så att han själv skulle kunna vara kapten och när både Bartoli och Johan Museeuw lämnade laget inför 2002 fick Bettini en friare roll. Bettini hade redan vunnit i Liege 2000 men från och med 2002 vann han UCI World Cup tre år i rad.

Paolo Bettini är framför allt bra i endagslopp och som sprinter. Kanske inte den mest explosive som Alessandro Petacchi eller Robbie McEwen men mycket stark när det gäller. Idag heter laget Quick Step där Bettini är det stora stjärnan tillsammans med Tom Boonen.

Han har tagit en etapp i Tour de France och två etapper i i Vueltan och Giro d’Italia t o m 2006. Dessutom har han vunnit sprintklassen i Girot två gånger, 2005 och 2006. Han vann VM 2006 och OS 2004. Bland klassikerna har han vunnit Liege-Bastogne-Liege två gånger, 2000 och 2002, och Milan-San Remo 2003.

Orbea

Orbea används av Euskaltel-Euskadi.

http://www.orbea.com/

Milram

Milram var ett nytt och coolt lag 2006, sponsrade av en tysk mjölkproducent som har byggts på en stomme från det nedlagda Domina Vacanze-teamet och delar av även nedlagda Fassa Bortolo.

Med sprinter-stjärnor som Alessandro Petacchi och Erik Zabel, med sex gröna tröjor i TdF ett gäng Milan-San Remo-segrar, i laget kommer Milram även i år bli att räkna med på många etapper på Girot och Touren. Petacchi började 2006 bra med en andraplats i Milan-San Remo och en tredjeplats i Gent-Wevelgem men skadade sig i Girot och var borta resten av säsongen. Efter Girot 2007 där han vann hela fem etapper och poängtävlingen, är han emellertid avstängd för sin inblandning i Puerto.

Mirko Celestino är också en joker i klassikerna. Med gamla Pantani-polaren Marco Velo, Fabio Sacchi och Alberto Ongarato finns ett bra lagstöd när Milram-tåget går. Laget har också knutit till sig den tidigare världsmästaren Igor Astarloa inför 2007.

Milram kör på fina Colnago-ramar och nu även med Campagnolo. Perfekt!

Lagets webbplats…

Här är deras tröja i en tysk pose:

Merckx

Merckx är en tillverkare som ägs av den gode Eddy.

http://www.eddymerckx.be/

Mavic

Mavic grundades ursprungligen 1889 av två bröder i Lyon. Är en highend-tillverkare av cykelhjul.

Greg Lemond vann sin klassiska seger i Tour de France 1989 på Mavic-hjul.

Mavic levererar fälgar till bland annat Cofidis.

http://www.mavic.com/

Look

Look är mest kända som pedaltillverkare, men man har en cykel-linje som används av Credit Agricole.

Laurent Jalabert har sedan han drog sig tillbaka fungerat som konsult åt Look i deras utveckling av ramar.

http://www.lookcycle.com/

Liquigas

Liquigas startades 2005 av gasföretaget med samma namn. De hade ett lag redan i slutet av 90-talet men valde att lägga ned det. Men nu har man valt att satsa på nytt i egen regi (Bianchi var med under 2005).

Det finns flera stjärnor i laget, bl a 2005 års World Cup-vinnare Danilo Di Luca som satsat på endagarsloppen och som vann både Amstel Gold och Fleche Wallonne 2005 och Liege-Bastogne-Liege 2007. Nu går han även in för etapplopp och tog 2007 hem totalsegern i Giro d’Italia.

Även Magnus Bäckstedt är stark på endagarsloppen, främst Paris-Roubaix som han ju vann 2004.

Girosegraren från 2000 Stefano Garzelli, som även kom tvåa 2003, finns också med för att i första hand försöka ta en ny seger i Italien. I Luca Paolini har Liquigas en stark endagarsåkare som kom trea i Milan-San Remo 2006. Då vann Filippo Pozzato som man har rekryterat från QuickStep inför 2007. Han har börjat betala sig genom att vinna etapp 5 i Tour de France.

Kak-gubben Manuel Beltran har också kommit över från Discovery Channel och kommer bli behjälplig på etapploppen. Franco Pellizotti brukar åka bra i Girot.

Liquigas har ett starkt lag för alla typer av lopp.

Liquigas har gått över till Cannondale från Bianchi vilket är trist men har Campagnolo-gruppos mm. Estetiken är på en bottennivå eftersom dräkten är vedervärdig.

Lagets webbplats…

Lapierre

Lapierre är ett ungt fabrikat grundat av Gilles Lapierre.

De sponsrar laget Francaise des Jeux med Thomas ”Gotland” Lövkvist.

http://www.cycles-lapierre.fr/

Lampre Fondital

Nuvarande Lampre startades som en sammanslagning av det gamla Lampre-teamet och Saeco 2005.

Man hade många stjärnor i det gamla laget, bl a Gilberto Simoni, men var lite vingklippta inför 2006. Man har Beppe Saronni som GM och det är ju tufft så det räcker.

Lampre har en ung superstjärna i Damiano Cunego som vann Girot 2004 hamnade precis utanför pallen 2006. Han kom även in på en fin tredjeplats i Liege-Bastogne-Liege 2006 och fick ungdomströjan i Touren. Han kallas för Den lille prinsen vilket kanske inte vittnar om en tuff idrottstyp, men han är en riktig fighter.

Alessandro Ballan lyckades knipa en tredjeplats i Paris-Roubaix 2006 när flera åkare före honom blev diskade. Danilo Napolitano och Danielo Bennati är vassa spurtare. Bennati tog två fina etappsegrar i Tour de France 2007.

Som kuriosa har man i år fått in Fabio Baldato i laget. Han hade stora framgångar på 90-talet med andraplatser i Paris-Roubaix och Ronde van Vlaanderen och etappsegrar i Touren och Vueltan. Han är nog lite för gammal nu men har en skön stil.

Lampre har precis som Cofidis en schysst utrustning med Wilier Triestina-cyklar och Campagnolo-bestyckning.

Lagets webbplats…

Caisse d’Epargne

Laget heter nu endast Caisse d’Epargne efter att ha haft Illes Balears som delsponsor. Ett av de lag som har äldst histora som team. De grundades 1981 under namnet Reynolds. Mest känt är teamet för tiden då man hette Banesto och hade en kille vid namn Miguel Indurain i laget. Han behöver ingen närmare presentation.

Laget har bytt namn några gånger ytterligare de senaste åren beroende på sponsorer. I år heter man alltså endast Caisse D’Epargne.

2006 gick Caisse d’Epargne också gått tillbaka till Pinarello efter några år hos företagets sub-brand Opera. Precis som på den gamla Banesto-tiden. Pinarello i kombination med Campagnolo-bestyckning är en fantastisk kombination. Tröjorna är finare än tidigare nu när man har det nya varumärket.
Främsta stjärnor i laget är Oscar Pereiro och Alejandro Valverde. Killar med star quality som blir kul att se i TdF. Valverde var mycket stark i klassikerna förra året och dubblerade med segrar i Fleche Wallonne och Liege-Bastogne-Liege. Pereiro kommer förmodligen koras till segrare i Tour de France 2006 när Floyd Landis diskas.

Vladimir Karpets är en bra klättrare i etapploppen och har stor potential.

Alltså, Pinarello och Campagnolo och snygga kläder. Bästa kombinationen ur estetisk synvinkel.

Lagets webbplats…

Giant

Giant är en spansk cykeltillverkare vars cyklar tidgare användes av och blev känt genom det gamla laget Once.

Nu kör T-Mobile på ramar från Giant.

http://www.giant-bicycles.com/

Gerolsteiner

Gerolsteiner grundades 1999 av en tillverkare av mineralvatten. Sponsorn har betämt sig för att fullfölja sitt åtagande till och med säsongen 2008 för att därefter kliva av. Sökandet efter nya finansiärer blir ju därför viktigt för laget.

Gerolsteiner har börjat nå framgångar fr o m 2003. En stjärna är Davide Rebellin som har vunnit många klassiker, bl a trippeln Amstel Gold, Fleche Wallonne och Liege-Bastogne-Liege 2004 och som fortfarande håller klass. Robert Förster vann en etapp i Girot 2007.

Stefan Schumacher vann Amstel Gold Race 2007 och kan ta etapper på Touren.

Använder specialramar med Shimano.

Lagets webbplats…

Francaise des Jeux

Francaise des Jeux grundades 1997 av det franska spelföretaget.

Har en rutinerad tempoåkare i Brad McGee och två unga superlöften i svenske Thomas Lövkvist och Philippe Gilbert. Båda kan ta etappsegrar i Tour de France.

I år har man även rekryterat Sébastien Chavanel från Bouygues Telecom, vilken är en bra spurtare. Sandy Casar har också kapacitet att vinna etapper i storloppen.

Francaise des Jeux kör på cyklar från Lapierre med Shimano-utrustning.

Lagets webbplats…